Program ACT

 

Program ACT (Adults and Children Together) razvijen je i koordiniran od strane Američkog psihološkog društva (APA) i njegovog Ureda za prevenciju nasilja.  Primjenjuje se, osim u SAD-u, i u više drugih zemalja na četiri kontinenta.

ACT program promovira pozitivne roditeljske vještine kod roditelja djece od rođenja do 8. godine života. Osmišljen je kao program intervencije u zajednici za roditelje i skrbnike djece neovisno o njihovom porijeklu i bez obzira na rizik od mogućeg zlostavljanja. Prilagođen je za primjenu kod različitih skupina roditelja, uključujući i roditelje s mjerama obiteljsko-pravne zaštite, roditelje s odlukama o oduzimanju prava na život s djecom, roditelje u zatvoru, roditelje s problemima u duševnom zdravlju itd.

Ciljevi ACT programa su: mobilizirati zajednicu i educirati roditelje i skrbnike o pozitivnom i učinkovitom roditeljstvu; jačati obitelji i poboljšavati roditeljske vještine i praksu za stvaranje sigurne i zdrave okoline kako bi se spriječilo zlostavljanje djeteta i zaštitilo djecu i mlade osobe od traume i njenih dugoročnih posljedica.


Ispiši stranicu