Kako umiriti dijete oko situacije u Ukrajini?

Dragi roditelji,
 
u posljednjih tjedan svakodnevno smo izloženi zastrašujućim informacijama o događajima u Ukrajini. Odrasli i djeca mogu osjetiti nesigurnost, strah, tugu, neizvjesnost i osjećaj bespomoćnosti.  Postoji li način na koje se možemo možemo nositi sa svim tim emocijama?. Kako olakšati sebi i svojim bližnjima, osobito djeci? Koliko god mislili da djeca ne razumiju oni itekako mogu biti svjesni da se događa nešto što iskaže iz definicije „normalnog“ gledajući svoje roditelje i druge važne odrasle osobe u njihovu životu. 
 
Hrabri telefon je na svojoj facebook stranici objavio članak u kojem možete pročitati na koji način možete pristupiti djetetu, umiriti ga i pružiti važan osjećaj sigurnosti. Isti možete pročitati dolje u nastavku.
 
Poželjno je pustiti djecu da prva govore. Pitajte ih što su već čuli o ratu, što misle da će se sljedeće dogoditi i boje li se nečega. 
 
S obzirom na brzinu i lakoću širenja informacija na društvenim mrežama, neka djeca nailaze na uznemirujuće prikaze nasilja koji nisu primjereni njihovoj dobi, a neka dolaze u doticaj s lažnim vijestima. Usto, gotovo sva djeca izložena su “memovima” koji najavljuju početak novog svjetskog rata ili prijetnju nuklearnim oružjem. 
 
Mlađa djeca mogu preozbiljno ili doslovno shvatiti ono što čuju u medijima, stoga je važno propitati što je dijete dosad čulo i ispraviti eventualne neistine. Mala djeca mogu biti zabrinuta za vlastitu sigurnost i potrebno ih je umiriti. Objasnite im da se rat događa daleko od nas, pri čemu možete koristiti kartu i pokažite im kako mnogi odrasli djeluju na terenu u ulozi pomagača. Za nešto stariju djecu ovo može biti dobar povod za učenje medijske pismenosti i kritičkog mišljenja o medijskom sadržaju. 
 
Zajedno se informirajte o tome kako prepoznati dezinformacije i vjerodostojne izvore vijesti. 
 
Kad se suočavamo s uznemirujućim situacijama, možemo utjecati na dva aspekta svojih reakcija: na misli i na ponašanje. 
 
Djetetu možete pomoći nositi se s uznemirujućim mislima tako da objasnite kako su svi osjećaji koje osjeća prirodni i da ste tu da ga/nju saslušate, no i razjasnite koje su informacije u medijima istinite, a koje nisu. 
 
Kad govorimo o ponašanju, fokusirajte se na ono što možete napraviti da pomognete. Raspitajte se u svojoj lokalnoj zajednici kako i gdje možete donirati humanitarnu pomoć ili potražite miran prosvjed protiv rata. Time dajete djetetu osjećaj korisnosti i kontrole u krizi. 
Usto, mnoga ukrajinska djeca već su postala ili će postati izbjeglice, a možda će netko od njih doći baš u školu Vašeg djeteta. Razgovarajte s djetetom o tome kako može biti podrška vršnjacima u toj situaciji. 
 
Iako je važno biti informiran, konstantno upaljen televizor i listanje novinskih portala može pogoršati anksioznost i zabrinutost. 
 
Dogovorite s djetetom vrijeme u danu bez medija i pokušajte ograničiti izloženost sadržajima koji ne prikazuju konkretne informacije, nego tužne i tragične prizore. 
 
Mnogim roditeljima situaciju dodatno otežava to što im aktualne vijesti bude uspomene iz rata na ovim prostorima. Ako primjećujete da Vam je teško skrenuti misli s teme rata ili da Vas neugodne emocije ometaju u funkcioniranju, potražite podršku i pomoć stručnjaka. Nitko se ne treba sam nositi sa svojim brigama!
 
Ako biste htjeli još razgovarati o ovoj temi, pozivamo Vas da nas nazovete na našu besplatnu savjetodavnu liniju na broj 0800 0800 radnim danom od 9 do 20 sati ili nam pišite na savjet@hrabritelefon.hr
Naši savjetovatelji rado će Vas saslušati!
 
 
Kao što se možete obratiti Hrabrom telefonu svakako se možete obratiti nama u Vrtiću. U ovakvim situacijama važno je razgovarati, podijeliti brige i emocije koje ih prate. Razmislite što Vama treba, što Vam sada odgovara, što Vas umiruje, donosi osjećaj smisla, snage i nade. Važno je da  odrasli brine o sebi kako bi se mogao brinuti za dijete i pružiti mu osjećaj zaštite i sigurnosti. 

Ispiši stranicu