Kako preodgojiti razmaženo dijete?

Naučite dijete skromnosti
Lijepo je da vam je dijete prioritet, ali dijete mora osjetiti da se svijet ne vrti oko njega. Kroz svakodnevni život u obitelji dijete mora naučiti davati i dijeliti, a ne samo uzimati i dobivati.

Nagradite djetetovo pozitivno ponašanje
Često ste pod stresom u žurbi i nesvjesno ignorirate djetetovo pozitivno ponašanje. Dijete to može osjetiti, a vi propustiti priliku da ojačate njihovo pozitivno ponašanje. Ako previše pažnje posvećujete negativnom ponašanju djeteta koje naprimjer neumorno plače kako bi dobilo ono što želi, time mu šaljete poruku da su suze najbolji način za dobivanje vaše pažnje.

Postavite jasne granice
Djetetu morate jasno, primjereno njegovoj dobi  reći što se smije, a što ne smije u odnosu na osobe i prostor u kojem boravi. Ako ne postavite jasne granice djetetu ono će  postati nepristojno i bez poštovanja prema drugima.

Provedite postavljena pravila
Budite dosljedni u provođenju pravila. Sentimentalnost i nedosljednost ne pomažu  djetetu. Ako djetetu riječima nešto zabranite, a ponekad kada ste umorni i pod stresom mu to što ste prethodno zabranili dopustite, zbunjujete dijete i šaljete mu krivu poruku.

Učite dijete odgovornosti
Važno je  djetetu usaditi osjećaj odgovornosti. Vremenom će dijete naučiti da svako ponašanje ima određenu posljedicu dobru ili lošu. Njegova je odgovornost koju će odabrati. Ako odabere krivu snosit će logičke posljedice. Ako potrga kamion u naletu bijesa, nećete mu isto popodne kupiti novi kada se bude ponovo želio igrati s takvim kamionom... Dijete vremenom mora naučiti da neke stvari treba zavrijediti. Nemojte biti popustljivi kada vaše dijete ima izljeve bijesa. Time dajete djetetu na znanje da uvijek može dobiti što poželi
Budite uz dijete kada izma ispade bijesa. Prihvatite njegove emocije. Ostanite mirni. To je ono što je djetetu zapravo najpotrebnije u takvim trenucima. Potreban mu je roditelj koji prihvaća sve njegove osjećaje, razumije ga i uz njega je.

Komunicirajte s djetetom po principu ravnopravnog dostojanstva
To znači da  djetetu ne govorite i ne činite ono što ne bi željeli da vama neko drugi čini.
Način na koji komunicirate s djetetom poslužit će njemu kao model u ponašanju s drugim ljudima. U ranom djetinjstvu postavljate obrasce  prema kojima će se vaše dijete ponašati u kasnijem životu. Najveći nedostatak „razmažene“ djece je što nisu načuli zaslužiti ono što žele već ono što žele dobivaju kroz manipulaciju roditeljima, bakama i djedovima...

Nemojte paničariti ako ste shvatiti da je vaše dijete na putu da postane razmaženo. Uvijek se može popraviti šteta.  Sad se sigurno se pitate kako.

Evo nekoliko jednostavnih primjera:
 

Ispiši stranicu