Pedagoški kutić

Dragi roditelji,

Naš se svijet mijenja brže nego ikada prije. Pokušavamo pratiti te promjene i prilagođavati im se i radi sebe i radi naše djece. Dobra je vijest da smo u tome često uspješni. Primjer naše prilagodbe brzim promjenama je upotreba pametnih telefona, tableta, aplikacija i drugih elektroničkih uređaja koji su danas u upotrebi i uvelike utječu na naš život i život naših  obitelji.

Kao roditelji odbacili smo kritički  odnos kakav smo nekad imali prema prekomjernoj količini tehnoloških inovacija i došli do točke kada djecu trebamo potaknuti da jedan dan ili barem veći dio dana provedu bez elektroničkih uređaja. Naša djeca postali su mali ovisnici o ekranima. Sve se više nameće potreba kako da se u obitelji osmisle zanimljive aktivnosti djece i odraslih kada djeca nisu u vrtiću  bez pomoći ekrana. A da tim istim aktivnostima potičemo cjelokupan razvoj naše djece. Još više se nameće potreba  kako ograničiti vrijeme koje svi  članovi obitelji  provode pred ekranima. Mnogi  roditelji ponovo otkrivaju vrijednost osobne interakcije s djecom.
Roditelji koji su bili strogo odgajani učinili su sve da tako ne odgajaju vlastitu djecu. No rezultati istraživanja pokazali su da djeci takav  odgoj ne  odgovara.

Djeca ipak  i dalje trebaju vodstvo u obitelji. Bez vodstva u obitelji nema ni odgoja. Roditelji mogu odgajati zdravo dijete samo ako se u roditeljskoj ulozi osjećaju kompetentnim i vrijednima, a ne bespomoćnima.

Razvoj osjećaja vrijednosti u djeteta gotovo posve ovisi o roditeljskom vodstvu. Djeca i roditelji mogu  i trebaju  učiti jedni od drugih. Ali roditelji prije svega moraju kod sebe razviti osjećaj vlastite vrijednosti kako bi ga mogli razviti kod svoje djece i kako bi uspješno mogli voditi dijete na putu njegova odrastanja.
 
O odgoju,  idejama za zajedničke aktivnosti u obiteljskom domu i ostalim pojedinostima vezanim za odgoj i roditeljstvo možete čitati  u pedagoškom kutiću.

 

Ispiši stranicu