Kako vratiti djeci osjećaj sigurnosti kada je poljuljan neugodnim situacijama?

Situacija u kojoj se nalazimo dovela je do promjena u poslovnoj, vrtićkoj i rutini koju smo imali u našem domu. Promjene rutine na koju smo navikli nisu lake niti nama odraslima, a niti djeci. Tada je jako važno posvetiti više vremena i energije djetetu. Promjene u rutini mogu kod djce stvoriti k pretjerano uzbuđenje i tjeskobu. Ono što može pomoći je stvaranje nove rutine. 


Rutina daje osjećaj sigurnosti i predvidivosti. Kako sada do nje?
 
1. Stvarajte novu, strukturiranu, a opet fleksibilnu rutinu (uredan, ali ne krut, svakodnevni raspored s redovitim vremenom i obrascima obiteljskih aktivnosti) 2. Budite uzor prikladnog ponašanja i izražavanja emocija
Uvijek smo prali ruke, ali sada je to iznimno važno. Izuzetno je važno, kao što već znate, da se ne dodiruje rukama nos, usta, oči. Kako stvoriti od toga rutinu?
Rutina će djelovati pozitivno na djetetov osjećaj sigurnosti, ali važno je da naglasak stavite na povezanost i emocionalnu sigurnost. Važno je da se dijete bavi onime što voli i u čemu uživa.
Na kraju dana razmislite o danu koji je prošao. Pričajte s djetetom o pozitivnim i zabavnim stvarima koje ste radili zajedno ili pojedinačno. Zagrlite se, poljubite, i ne zaboravite reći „Volim te!“.

Ispiši stranicu